Monday, September 9, 2013

RESEPI CAKOI

assalamualaikum w.b.t
yess harini hari pertama kuliah bermula..alhamdulilah
dan harini jugak buat lantikan ajk baru utk kelas kitorang
seperti biasa...aku kene duk luar tapi dapat berpakat dengan
mahirah untuk bagi kak fatin jawatan tuh.hehe...oh ya i've got something
from solehah...kira ole-ole gitu sebab aritu dia pergi melancong .
 next  post aku hapdet sebab post ni kita namakan post terdesak
walaupun mengandungi resepi...

hahah..tepatttttt! sedang lapar tapi tak nak pegi makan acano??
kite tengok resepi balik hostel nanti godek bekas ajaib cukup bahan kita buat..

oh lupa nak bagi tahu,aku hapdet dekat makmal sambil sumbat telinga
dengan earfon..*tetibe bau asam rebus ikan patin? 0.O"...siapakahhhh*

oke mari sambung dengan resepi yang aku kopi milo dekat fb..
next post aku bagi link okeng??


Bahan-bahan: 400g tepung gandum, 1 cawan air, 1 sudu besar marjerin (cairkan), 1 sudu kecil garam, 3 sudu besar gula, 1 sudu besar susu pekat manis (susu tepung pun boleh), 1 biji kuning telur, 2 sudu teh yis kering (mauripan), ½ sudu teh soda bikarbonat, minyak untuk mengoreng.

Cara menyediakannya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali tepung. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit dan uli lagi. Kalau adunan macam lembik hingga susah nak uli tambahkan tepung sikit demi sikit.
3. Ulikan adunan sehingga ia tidak melekat.
4. Kemudian, canaikan 4-5cm memanjang. Potong memendek anggaran 1-1.5 inci
5. Panaskan minyak. Sebelum mengoreng cakoi tadi tarikkan sikit sebelum digoreng. Ini supaya agar cakoi tu nampak lebih panjang dari saiz asal. .


p/s: kalau rajin balik nanti aku edit kalau tak aku delete...
      sebab nampak tenat sangat keadaan aku..hahahah

No comments:

Post a Comment